Illanó

Illanó

10 érv a Bolygónk, a Föld II. első része mellett

2017. november 14. - Illanó

Neked is volt már eleged a sok semmitmondó filmből, ami közül maximum 10/2 ad hozzá valamit az életedhez? Na akkor pontosan tudod hogy éreztem magam, amikor egyik vasárnap ismét nekiálltam az érdemleges filmek átnézésének, hogy leszedjek valami nézhetőt estére. Korábban már több dokumentumfilmet láttam David Attenborough-tól - édesapám természetfilm szeretete nyomán -, így megakadt a szemem a 2016-os Bolygónk, a Föld II. sorozaton és letöltöttem. Akkor még nem tudtam, hogy utólag ódákat fogok zengeni róla. :) 

Láttál már David Attenborough filmet? Akkor pontosan tudod, miért írom ezt.

Még nem láttál? Akkor feltétlenül ezt iktasd be először az agyonreklámozott mozifilmek nagy hányada helyett. Hogy miért? Elmondom neked 10 pontban...

1. David Attenborough narrációja 

Ez a pasi több tudást halmozott fel az élete során, mint az emberek 90%-a. A jelenleg 91 éves Attenborough abszolút olyan már az elején, mint azok a kedves nagypapák, akiknek imádod hallgatni a meséit. Ő az, aki szerintem bármelyik a sorozatban bemutatott állatfajról képes lenne órákat - mit órákat, napokat! - zengeni. Mit meg nem adtam volna egy ilyen élvezetteli biológia előadásért gimnáziumban. Egy biztos: garantáltan téged is elkap a biológus akartam lenni, csak eddig nem tudtam róla életérzés.  

2. A zene - kinek kell a popsláger? Ide nekem Hans Zimmer!

A sorozat zenéjét Hans Zimmer írta, ami végig érezhető. Kell ennél többet mondanom? Ha a modern filmzenének van zsenije, akkor számomra ő az. Remekül igazították az egyes drámai vagy épp tragikus pillanatokhoz a zenerészleteket, arról nem is beszélve, hogy egy-egy akciódús jelenetnél majd kiugrott a szívem a helyéről, amihez a zene súlyos, feszültséggel teli hangulata is remekül hozzátett.

3. Szigetekről szól

Az első rész a különböző szigeteken élő fajok érdekesebb pillanatait mutatja be. DE nem akármilyen szigetekét! Azt hiszem a Galápagos-szigetek vagy a Seychelle-szigetek méltón tartoznak a legtöbb ember utazási álmai közé, hiszen nemcsak, hogy lélegzetelállítóan szépek, hanem rendkívül gazdag növény és állatvilágnak adnak otthont. Aki szereti az egzotikus tájakat, az elbűvölő óceánpartokat, azoknak ez a rész igazi gourmet falat lesz. :) 

 4. Bébi leguán vs kígyócsapat, avagy akció a javából

A zenénél már említettem, hogy pár résznél majd kiugrott a szívem a helyéről. Szerettem én a Wonderwoman és John Wick 2 akciójeleneteit is a közelmúltban, de azt kell mondjam, hogy mindkettőt lekörözte a kis tengeri leguánok drámai futóversenye az életbe - az egyik néhány pillanatban megesküdnék rá még Usain Boltot is lekőrözte - a  lesben álló kígyókkal szemben. Hozzátenném, hogy az alábbi ízelítőben legelején is látható nagy csapat kígyó sokk szerű nézése enyhén szólva legrosszabb horror fantazmagóriáimat idézte és kötve hiszem, hogy olyan hidegvérű nyugodtsággal tudnék ez esetben mozdulatlanná merevedni, mint az épp kikelt leguán bébi. Na erről beszélek: 

5. A szerelem, szerelem, sötét verem

Persze az akció mellé jólesik a népnek egy kis szerelem is. Úgyis mindjárt jön az Igazából szerelem ideje és mindenki - velem együtt - olvadozhat ismét Andrew Lincoln néma szerelmi vallomásán Keira Knightley-nak. Addig is megemlíteném, hogy a cukiságfaktoromat szerintem azonos szinten ütötte meg a siető fiú lajhár sztorija már a film legelején, aki ágakat nem kímélve, folyót átúszva igyekezett egy szimpatikus női lajhárkiáltást követni a szerelem reményében. A tőle telhető szuper-sebességgel persze. Akinek azonban ennél több kell a meghatódáshoz, az sem marad hoppon. Garantált lesz az élmény a Új-Zéland közelében fészkelő albatroszok történetét látva. Hadd fessem fel ezt a kis romantikus történetet nektek: adott egy fiú albatrosz, aki szomorúan figyeli a a körülötte lévő sok-sok albatrosz pár násztáncát, mert az ő párja bizony még nem érkezett meg. Ő várja türelemmel, napokon át, ugyanis az albatroszok egy életre választanak párt maguknak, ráadásként évi 6 hónapot külön töltenek és csak itt találkoznak újra, ezzel a távkapcsolat madárdefinícióját megalapozva. Szívszorító ez a várakozás. 3 millió madár van a szigeten, de bizony a fiú albatrosznak csak az az egy kell. Na pontosan ennél a narrációnál kapta meg a szívem azt a bizonyos végső kiütést. És hogy megérkezik-e végül a lány madár? Feltétlenül derítsétek ki. :) 

6. Makirajongók – ez bizony kötelező darab 

Bizonyára nemcsak én vagyok úgy vele, hogy a gyűrűsfarkú makik láttán a budapesti vagy épp a pécsi Állatkertben elfog az örökbe akarok fogadni egyet érzés. Puha szőrmókok, nagy szemekkel és sok-sok huncutsággal. Ebben a részben a makirajongóknak bőven jut ínyencség, méghozzá Madagaszkár szigetéről, amit nem véletlenül nevezünk a makik szigetének. A szigeten és a környékén rengeteg olyan különleges maki és vari fajta él, ami csak itt található meg a Földön. Köztük például a világ legnagyobb makifajtája az indri, vagy a kisméretű, nagyszemű bambuszmaki. Mind-mind különleges a maga nemében és azt hiszem nincs szebb látvány, mint őket végre nem rácson keresztül, vagy kifutóban nézni, hanem a saját élőhelyükön. Ilyenkor összeszoruló szívvel reménykedem abban, hogy a gyerekeimnek és az ő gyerekeiknek is lehet még talán majd ebben része, hogy vigyázunk rájuk, mert ők is, mint minden már előttünk ittlévő állatfaj egy-egy megismételhetetlen, pótolhatatlan darabját képezik a világunknak. 

7. Bébi történetek a cukiság jegyében

Mert bizony jut belőlük bőven már az első részben is. Bébi leguánokat bébi maki követ, hogy aztán bébi csérekkel és bébi pingvinekkel legyen később kerek a kép. Beszéljen helyettem az alábbi gif:

giphy.gif_480x262

8. Tanulság, az van benne bőven

Komolyra fordítva a szót a sok cukiság után a filmből mély tanulságok is levonhatóak az életünkre vonatkozóan. Egyrészt szomorú látni, hogy a turizmus és az emberi jelenlét növekedésével milyen hatással vagyunk ezekre az állatokra. A Karácsony-szigeteken élő vörösrákok története erre kiváló útmutatás: korábban a rákoknak nem voltak ellenségei, de az emberi jelenlét, a hajók egy új, számukra eddig ismeretlen veszélyt hoztak, az őrült hangyákat, amelyek hatalmas kolóniákat építettek ki a szigeten és a rákoknak esélyük sincs védekezni velük szemben. Közbeavatkozni, megváltoztatni a természet rendjét, erre képesek vagyunk. De vajon mit tudunk tenni a jövőben azért, hogy ezeket megakadályozzuk? Hogy ne csak negatív aspektust hozzunk, hanem védjünk és építsünk is. Ez jelen korunk egyik meghatározó kérdése. 

Másik szemszögből nézve a prioritásokat minden generációnak megvan a maga baja, de valahogy minden gond képes eltörpülni például azt látva, hogy a Zavadovski szigeten a pingvineknek csupán az ételért minden nap kockára kell tenniük az életüket. Mindezt azért, hogy a fiókáikat biztonságos helyen nevelhessék. Ennél is tragikusabb, hogy ha egyik szülő nem tér vissza a több, mint 10 méter magasból kivitelezett veszélyes ugrásokból a haragos óceáni hullámokba, akkor nemcsak az ő élete veszik el, hanem a pingvin fiókáké is, akiket nevel, hiszen a másik szülő védi őket az esetleges madár támadásoktól. Véres és szomorú harc ez néha, ami a felvételeken is látszik. 

A harmadik kicsit kedvesebb ilyen jellegű jelenet az albatrosz párokra vonatkozik, ahol végülis mindegy mennyit késik a másik tag, van, amit nem lehet siettetni, például a viszontlátás rituáléját. Megvan a maguk tánca, a maguk üdvözlete, ami az összeszokott párok apró, belső pillantásaira, és a félszavakból való kiegészítésekre emlékeztet. Vannak olyan fontos, aprónak tűnő emberi rituáléink, amik mégis a maguk nyugodt, ismétlődő mivoltában megerősítik emberi kötelékeinket. Ezeket meg kell becsülnünk pont olyan, vagy még nagyobb mértékben, mint a nagyobb, hangzatosabb szavakat. 

9. A technológia csodát is képes adni a világnak 

A Bolygónk, a Föld első évadjával összehasonlítva egyértelmű a különbség a technológiát tekintve. A kamerafelvételek lenyűgözőek, végre láthatjuk a világot az állatok szemszögéből is, akiket filmeztek. Plusz egy különlegesség, hogy például a leguános jelenethez kapcsolódva láthatunk egy 360 fokos videót is, ahol szabadon körülnézhetünk, miközben hallgatjuk a stáb kommentjeit. A videót ITT tudjátok megnézni.

10. A napló részletekért, amiben a stáb tagjai láthatóak minden epizód végén

Hogy milyen is a Zavadoski szigeten számtalan kíváncsiskodó, a sátrad oldalát wc-nek néző pingvin mellett eltölteni pár napot? A stáb tagjaitól ezt is megtudhatjuk. 

Végezetül, ha még ezek után sem vagytok biztosak abban, hogy megnézzétek-e az első részt, utána pedig az egész sorozatot, adjatok egy esélyt az előzetesnek. Garantáltan megnyer mindenkit:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://illano.blog.hu/api/trackback/id/tr9813264379
süti beállítások módosítása